Skavsår

Tvätta med tvål och vatten.
Vid rodnad: sätt på compeed eller sporttejp.
Vid blåsa: punktera blåsan i nedre kanten med en ren nål och sätt på compeed.

[pl_accordion name="accordion"][pl_accordioncontent name="accordion" number="1" heading="Läs mer om skavsår" open="no"]

Mer om skavsår

Skavsår får man genom att huden nöts av friktionen mot strumpan eller skon. Skavsår börjar oftast som en vätskefylld blåsa och liknar egentligen en brännskada. Man kan få skavsår på fötterna om man går i ett par nya eller trånga skor, eller om fötterna är blöta i skorna.

Undvika skavsår

Det går att förebygga skavsår genom att hålla fötterna torra. Byt därför ofta strumporna så att dom håller sig torra. Om man ska gå en längre sträcka så bör man använda skor som är bekväma och som är väl ingångna. Man kan även prova dubbla strumpor. Använd en tunn syntetstrumpa, gärna av nylon och som inte veckar sig, och ovanpå den en vanlig strumpa, gärna i ull. Undvik en strumpa av rem bomull då den lättare blir fuktig. Du kan även i förväg sätta på en skavsårsplatta på utsatta områden så som hälarna.

Symtom vid skavsår

Det vanligaste är att det börjar med en rodnad som sedan successivt övergår till att bli en vätskefylld blåsa.

Egenvård av skavsår

Om man får skavsår eller blåsor år det bra att undvika att peta hål på blåsan. Detta eftersom den skyddar huden som håller på att bildas därunder. Tvätta rent området med mild tvål och vatten, det brukar vara lättast att använda flytande tvål. Avlasta med skavsårsplåster som kan suga upp vätska. Försök att håll fötterna mjuka med en fet hudkräm.

Om skavsåret blir infekterat

Skavsåret kan bli infekterat. Om såret börjar göra mer ont efter något dygn, huden runt såret blir röd och svullnar, så är det troligen infekterat. Prova att rengöra skavsåret extra noga ett par gånger om dagen. Tvätta med tvål och vatten.

Om det inte hjälper utan rodnaden bli kraftigare eller sprider sig, börjar vara sig eller man får feber ska man kontakta sjukvården.

Om man har diabetes och har återkommande besvär med skavsår eller om ett skavsår inte läker på en vecka ska man kontakta sjukvården.

[/pl_accordioncontent]