Matförgiftning

Medicinskt granskad
Förebygga matförgiftning:
Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före matlagning samt mellan t ex kötthantering och salladstillagning.
Diska skärbrädor, tallrikar och knivar noga eller använd olika skärbrädor för kött och grönsaker. Återanvänd inte tallriken för rått kött när du grillat färdigt.
Se till att det är tillräckligt kallt i kylen - aldrig över åtta grader.
Tillaga köttfärs samma dag som den köps. Smaka inte på rå köttfärs eller köttfärssmet.
Om maten ska transporteras - använd kylväska.
Om maten ska sparas - kyl ned den snabbt, t ex i ett kallt vattenbad.
Värm maten ordentligt innan den ska ätas (till cirka 70 graders innertemperatur). Var extra noggrann med att kyckling, griskött och köttfärs blir ordentligt genomstekt.
Blanda inte råa råvaror och tillagad mat.
Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
Laga aldrig mat åt andra om du själv blivit sjuk.
Första hjälpen vid matförgiftning:
Drick mycket. Helst ofta men bara lite i taget. Diarré och kräkningar gör att man förlorar vätska. Små barn är särskilt känsliga för vätskebrist.
Var noga med handhygienen
Stanna gärna hemma en dag efter tillfrisknandet, för att bli piggare och för att minimera risken att smitta andra.
Sök vård
Om den sjuke inte får behålla någon vätska, utan riskerar att bli uttorkad, eller om personen
blir mycket trött och svag
får blodiga diarréer
får hög feber med frossa
drabbas av svåra magsmärtor
har en kronisk sjukdom som behandlas med mediciner.
© 2025 Alvyri AB
Årstaskogs väg 9A
11756 Stockholm
Org.nr. 559024-7952