Små sår

Här går vi igenom hur man hanterar olika sorters sår som inte är livshotande, men som man ändå måste ta hand om. De flesta mindre sår kan du ta hand om själv på ett enkelt sätt.

Behandling

Rengöring

Det bästa sättet att få ett litet sår att läka är att se till att det är ordentligt rengjort. Det finns ofta smuts i såret - det kan till exempel vara jord, grus och annan smuts i såret om du fått ett skrubbsår.

Tvätta händerna

Börja alltid med att tvätta rent händer ordentligt med tvål och vatten och torka dessa och sprita därefter händerna om möjligt.

Rengör med tvål och vatten

Tvätta rent runt såret och därefter själva såret med tvål och vatten. Använd gärna ljummet rinnande vatten och en mild flytande tvål.

Använd fuktade kompresser

Ibland räcker det inte med tvål och vatten för att få bort allt smuts i såret. Du kan prova att rengöra med en fuktad kompress. Du kan även prova att låta kompressen ligga på såret en stund för att lösa upp smutset eller sänka ner såret i vatten eller använda duschen. Ibland får man trots detta inte bort allt grus och man kan då behöva använda en fin borste till exempel en nyöppnad tandborste. Detta brukar dock kräva att såret är bedövat.

Punktera inte blåsor

Om det finns blåsor i såret ska du undvika att ta hål på dem. Blåsan skyddar den hud som håller på att bildas under och risken för en infektion ökar också om du tar hål på blåsan.

Bedövningssalva

Innan du rengör ett sår som smärtar eller som du tror kommer vara svårt att få rent utan att använda en borste kan du bedöva såret genom att stryka på bedövningssalva. Salvan kan köpas receptfritt på apoteket. Tvätta händerna innan du stryker på salvan och låt den sitta i fem till tio minuter innan du rengör såret.

Bedövningssalvan ska inte användas på barn som är yngre än ett och ett halvt år utan att en läkare har rekommenderat det.

Lufttorka

När såret är rent låter du det lufttorka. Om det går utan förband, men om det finns risk att kläder eller dylikt skaver mot såret är det bättre att skydda såret med ett plåster eller en kompress.

Lägga förband

För mindre sår räcker det ofta med ett plåster. Om det är ett lite större sår är det ofta enklare att använda en kompress och tejp eller häfta. Använd gärna en kompress som är av typen non woven eller salvkompress som inte fastnar i såret.

Om förbandet blir smutsigt eller det fuktar igenom ska det bytas. Du bör då även kontollera att såret inte blivit rödare eller att det syns något gult kletigt i det, detta brukar kallas var och kan vara tecken på en infektion. Byt inte förbandet i onödan då det kan störa läkningsprocessen. När förbandet har en skorpa behövs inte längre något förband.

Olika sorters sår

Skärsår

Bitsår

Sticksår

Krossår