6 sätt att lindra bakfyllan

Huvudvärk, trött och illamående - det är bara några av alla symtom du kan få efter en överförfriskad natt. Här går vi igenom hur du kan ta hand om dig själv på bästa sätt för att minimera bieffekterna av alkohol. Det är när alkoholhaten i blodet börjar att sjunka som bakfyllan tilltar och det är när blodhalten når noll som som bieffekterna blir som värst.

Sömn

Alkohol påverkar hjärnaktiviteten när vi sover, så en del av bieffekterna av alkohol är att vi har en sömnbrist. Alkohol påverkar även våra sömnhormon som gör att det kan kännas som att man lider av jetlag fastän man inte passerat några tidszoner.

6 sätt att bota bakfyllan

Drick vatten

Alkohol är vätskedrivande genom att det hindrar utsöndringen av vasopresin, ett hormon som koncentrerar urin som produceras av njuren. Om du kräks, får diarré eller svettas mycket kan denna vätskebrist vara än mer påtaglig. Illamående kan dock göra det svårt att behålla eller få i sig någon vätska alls.

Tänk på att vi för det mesta måste ersätta vätska och elektrolyter, så vatten är oftast inte den bästa vätskan att dricka utan snarare någon slags sportdryck.

Om du mår väldigt illa och har svårt att få i dig något försök med så lite som någon tesked eller matsked i taget, vänta några minuter och prova sedan igen. Magsäcken tolererar ofta detta bättre och över tid kan du ersätta större mängder vätska på det sättet.

Få i dig kolhydrater

Alkohol kan minska blodsockernivåerna, teoretiskt kan viss del av trötthet och bakfylla orsakas av att hjärnan har för lite kolhydrater att arbeta med. Det är även vanligt att man glömmer att äta när man dricker alkohol, vilket spär på problemet. Försök att få i dig en kolhydratrik frukost.

Undvik mörka alkoholdrycker

Forskning har visat att klara drycker som vodka och gin tenderar att ge bakfylla mer sällan än mörka drycker som whiskey och rött vin. Mörka alkoholdrycker innehåller förutom etanol även metanol och andra liknande ämnen. När metanol bryts ner bilder fler toxiner än när bara etanol bryts ner, vilken skulle kunna bidra till värre bakfylla.

Smärtlindring

Smärtlindring med ibuprofen kan hjälpa till att lindra de värsta symtomen som huvudvärk och muskelvärk. Du kan dock få problem med magen. Om du fortfarande har alkohol i blodet bör du undvika paracetamol då det kan öka stressen på levern.

Kaffe eller te

Om du är väldigt trött dagen efter kan te eller kaffe hjälpa mot tröttheten. Koffein har dock ingen annan effekt för att bota bakfylla, och lider du av vätskebrist kan symtomen till och med bli värre.

B-vitamin och zink

Rekommendationen baseras på en liten studie (Dietary Nutrient Intake, Alcohol Metabolism, and Hangover Severity) men den visade att det fanns ett samband mellan personer som hade ett större intag av B-vitamin och zink och hade mindre allvarlig bakfylla.

Förebygg bakfylla

Här kommer några tips för att förebygga bakfylla.

  • Drick långsamt
  • Drick inte på fastande. mage
  • Drick lagom mycket
  • Drick vartannat glas vatten

Taggar

No items found.
Gör en bokningsförfrågan