L-ABCDE

Medicinskt granskad

ABCDE är ett system för att alltid veta i vilken ordning du ska undersöka och åtgärda problem i medicinska situationer. Det finns olika tillägg och versioner av den här algoritmen som L-ABCDE, ABC, xABCDE, S-ABCDE, S-XABCDE - de är alla variationer av grundalgoritmen ABCDE. Guiden är tänkt som en översikt av själva ABCDE konceptet och inte heltäckande för diagnoser och åtgärder på något sätt.

ABCDE är ett system för att alltid veta i vilken ordning du ska undersöka och åtgärda problem i medicinska situationer. Det finns olika tillägg och versioner av den här algoritmen som L-ABCDE, ABC, xABCDE, S-ABCDE, S-XABCDE - de är alla variationer av grundalgoritmen ABCDE. Guiden är tänkt som en översikt av själva ABCDE konceptet och inte heltäckande för diagnoser och åtgärder på något sätt.

Livsfarligt läge

Det första du alltid behöver göra i en akut medicinsk situation är att bedöma själva situationen och om den är säker eller om du behöver vidta några åtgärder för att göra den säker. Situationen kan både röra den drabbade direkt men även indirekt genom att utgöra en fara. Nedan är några exempel på vad som kan utgöra ett livsfarligt läge och hur vi skulle kunna åtgärda dessa.

  • Trafikolycka - Vid en trafikolycka behöver du stänga av trafiken för att inte utsätta oss själva för risk när vi ska försöka hjälpa den drabbade, men även för att inte heller förvärra situationen genom att fler trafikanter drabbas genom att till exempel köra av när de försöker undvika en kollision. Åtgärder kan involvera att sätta upp en varningstriangel på bra avstånd från olyckan, men kan även involvera att ställa sitt sitt eget fordon som en skyddsbarriär.

  • Elolycka - Vid en elolycka behöver vi bedöma styrkan på strömmen och åtgärder kan vara att tillkalla en certifierad elektriker för att bryta strömmen eller att dra bort den drabbade med ett icke-ledande föremål, till exempel en kvast. Vilka alternativ vi har beror främst på strömstyrkan.

  • Stickande och skärande föremål - Om du påträffar en för dig okänd person utomhus bör du alltid ha som rutin att snabbt undersöka personen efter stickande och skärande föremål för att på så sätt inte råka sticka eller skära dig på dessa när du väl undersöker eller försöker hjälpa den drabbade med sitt medicinska problem.

  • Drunkning - Vid drunkningstillbud har vi olika redskap och tekniker vi kan använda oss av för att inte försätta oss själva i en farlig situation och samtidigt få bort den drabbade från vattnet så vi kan påbörja behandlingen. Vi kan använda oss av förlängda armen, livboj eller så kan vi bogsera in den som drunknat till land.

Airways

Under Airways kontrollerar vi och säkerställer att luftvägen är fri. Det är alltså inte andningen i sig utan själva vägen ner i lungorna som vi bedömer och åtgärdar under denna punkt. Problem vi kan stöta på här är till exempel en medvetslös eller medvetssänkt som kräver att vi säkrar luftvägen med till exempel käklyft. Har vi en person som inte andas behöver vi göra hjärtlungräddning och inblåsningar.

Undersökning

När vi undersöker börjar vi alltid med att inspektera (titta), lyssna och sist känna. Titta på ansiktet och hals om du ser något avvikande så som blåmärken, svullnader eller tecken på frakturer. Be den drabbade öppna munnen och titta efter framför allt efter om något ser svullet ut eller om du ser några tecken på sot. Lyssna samtidigt om du hör något avvikande så som ansträngd, väsande eller pipande andning som kan tyda på en hotad luftväg.

Några exempel på problem i luftvägarna

  • Angioödem - Om man blir stucken av en geting i munnen eller har någon annan allvarlig allergi som man exponeras för kan man få en kraftig svullnad i luftvägarna som gör att det kan bli väldigt svårt eller omöjligt att andas. Här är det framför allt adrenalin som är den livräddande behandlingen.

  • Sot - Hos en person som utsätts för brandrök är risken väldigt hög att luftvägen kan svullna igen. Sot i munhåla och svalg eller i ansikte är ett tydligt tecken på att personen utsatts för brandrök och att luftvägen har stor risk för att fallera.

  • Medvetslös - En medvetslös person har inte en säker luftväg och det är ofta bara en tidsfråga innan personen slutar att andas. Här kan vi behöva göra ett käklyft, sätta svalgtub eller nästaub eller intubera.

  • Ingen eller onormal andning - är att betrakta som ett hjärtstopp och du behöver påbörja larma 112 och hjärt-lungärddning med hjärtstartare.

Breathing

Under breathing så är det själva andningsarbetet som man utvärderar. Här ingår att avgöra om personen har en snabb eller långsam andning, om lungorna rör sig liksidigt eller om vi annars skulle ha något problem i ena lungan.

Undersökning

När vi undersöker börjar vi alltid med att inspektera (titta), lyssna och sist känna. Titta på bröstkorgen hur den rör sig och att den rör sig symmetriskt. Räkna andetagen så du vet om personen andas snabbt, långsamt eller normalt. Normal andningsfrekvens är ungefär 10-20 andetag per minut. Om du har en pulsoximeter kan du använda den för att se saturationen. Vad som är en normal saturation kan variera, men hos en ung och frisk person bör den absolut ligga på 96 procent eller över. Känns på bröstkorgen om du kan notera några skador eller något luftläckage.

Några exempel på problem i luftvägarna

  • Pneumothorax - Detta är när lungsäcken punkteras och gör att personen får en mindre användbar lungvolym. Detta behöver åtgärdas kirurgiskt. Om det är en mindre kan det behandlas med någon form av drän.

  • Tryckpneumothorax - Detta är en version av ovan, men här fortsätter det att läcka in luft mellan lunga och lungsäck och detta skapar ett övertryck som kan leda till hjärtstopp. Detta måste akut nåldekomprimeras och sedan behandlas kirurgiskt.

  • Lungödem - Ibland om till exempel hjärtat inte pumpar runt blod som det ska så kan vätska ansamlas i lungorna vilket gör att syrgasutbytet blir sämre. Detta behöver behandlas med mediciner och ofta med övertrycksventilation så som CPAP eller NIV.

Disability

Här är det patientens neurologi vi bedömer. Här ingår bland annat att bedöma vakenhetsnivå och pupiller.

Exposure

Här undersöker vi resten av kroppen som vi inte undersökt innan och skyddar mot kyla eller börjar att kyla ner om det är en överhettad patient.