Ormbett
I Sverige är huggormen den vanligaste ormen att bli biten av. Den injicerar inte alltid gift när den biter. Men eftersom det inte enkelt går att veta ska du alltid kontakta vården vid ormbett. Utomlands finns betydligt farligare ormar.
- Larma 112 vid generella symtom.
- Kontakta alltid vården vid ormbett.
- Du kan nå giftinformationscentralen för råd via 112 eller 08-33 12 31.
Lokala symtom kring bettet:
- Smärta, svullnad, missfärgning
- Förlamning
- Blödning
Generella symtom:
- Illamående, kräkningar
- Oro, ångest
- Hjärtklappning
- Blodtrycksfall
- Svårt att andas
- Lugna personen
- Håll den bitna kroppsdelen stilla
- Låt den drabbade vila med den bitna kroppsdelen högt
- Rör ej bettet på något sätt
Den vanligaste ormen att bli biten av i Sverige är huggormen, Vipera berus. Detta är den enda giftiga arten i Sverige som finns naturlig och förekommer främst längst med kusterna. 30-50% av alla huggormsbett är torrbett, det innebär att ormen inte injicerar något gift, men då det inte går att avgöra själva vilka bett som är torrbett så måste man alltid åka till sjukhus vid ormbett. Detta bör göras i sällskap med någon i det fall den bitne börjar må dåligt under transporten.
En huggorm går att känna igen på det svarta sicksack mönstret på ryggen och är grå eller ljusbrun. Vuxna huggormar blir omkring 60 cm långa. Huggormen har tänder som är ungefär 4 mm långa och ett typiskt bettmärke har 2 små stickmärken som är ungefär 6-9 mm ifrån varandra.
Behandling
Behandlingen på sjukhus kommer bero på hur personen i fråga har reagerat på bettet. Förekommer kraftiga symtom så kan ett motgift, så kallat ormserum, ges. Ormserum är specifikt för den orm som bitit och det finns idag ett tjugotal olika ormserum i Sverige. Dessa ormsera täcker både huggormen och vissa exotiska arter som kan finnas i terrarium. Är bettet från en exotisk orm kan det vara bra att uppge vilken art vid sjukhusbesöket. Utöver ormserum kan personen få smärtlindring om bettet gör ont, hjälp om det förekommer en allergisk reaktion mot bettet och annan understödjande behandling.