Hem
Första hjälpen-guiden
Myggbett och knottbett

Myggbett och knottbett

Senast uppdaterad:
2023-12-25
Författare:
Elia Malmsten
Medicinskt granskad
Denna artikel går att anpassa efter kompetensnivå:

Insektsbett av myggor och knott på sommaren är mer regel än undantag i Sverige. Knott är en typ av små myggor. Betten kan klia men går vanligen över på några dagar.

Larma
  • Vid tecken på infektion
Symptom
  • Lokal rodnad, svullnad och klåda
  • Smärta vid bett från knott
Första hjälpen
  • Undvik att klia
  • Smörj med kräm eller salva med hydrokortison
  • Använd tabletter med antihistamin
  • Kyl med vatten eller med en isbit lindad i tygbit

Både myggor och knott suger blod. Myggor suger blod genom en snabel och knott suger blod genom att bitas. När myggor och knotts bits sprutar de in saliv som förhindrar att blodet stelnar. Det är denna saliv som ditt immunförsvar reagerar på och gör att huden kliar och rodnar.

Symtom

En lokal rodnad, svullnad och klåda är de vanligaste symtomen vid stick och bett från mygg eller knott. Ofta känner du inte när myggor biter dig, det kan däremot göra ont vid själva bettet från knott.

Vanligen drabbas du av bett och stick på bara delar av kroppen, såsom händer och anklar eller ben. Men även ansikte kan drabbas. Bett och stick i närheten av ögon eller mun är inte mer allvarligt än andra delar av kroppen.

Behandling

Du kan lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Du kan också prova att badda med kallt vatten eller kyla genom att linda en isbit i en tygbit och lägga mot.

Om det kliar mycket kan du köpa kräm eller salva med hydrokortison receptfritt på apoteket och stryka på området. Följ alltid anvisningarna på förpackningen.

Du kan även prova tabletter med antihistamin som även det finns receptfritt på apoteket mot klådan. Följ alltid anvisningarna på förpackningen.

Försök att inte klia på betten. Betten försvinner ofta snabbare om du undviker att klia på dem. Om du kliar på betten blir det ofta värre och om du kliar så att huden rivs sönder finns alltid en risk för infektion.

Förebygg

Använd ljusa kläder

Mygg och knott dras till mörka kläder, använd ljusa kläder om möjligt.

Täck kroppen

Täck så stora delar av kroppen som möjligt. Tänk på att myggor kan bita genom tunna kläder. Om du är osäker på hur täta dina kläder är kan du alltid försöka att bära kläderna luftigt, det är bara när kläderna ligger an direkt mot huden som myggan kan sticka igenom kläder.

Myggnät

Om det är mycket mygg kan ett myggnät runt huvudet vara ett alternativ. De flesta myggnät till huvudet kräver hatt med brätte så att nätet hålls ut från ansiktet. Näten är tillräckligt täta för att knott och mygg inte ska kunna flyga igenom, men inte tillräckligt täta för att myggans snabel inte ska kunna ta sig igenom, därav att nätet inte kan ligga an mot huden direkt.

Myggmedel

Smörj eller spraya myggmedel på alla ställen du inte kan täcka med kläder. Glöm inte nacken. Följ anvisningarna på förpackningen, vissa myggmedel ska inte användas på små barn. Myggmedel påverkar luktsinnet hos myggan så att den inte kan känna din lukt. På så sätt hittar inte myggan dig och letar istället upp ett annat byte.

Tänd en brasa

Om du är ute i skogen kan en brasa vara en bra strategi då mygg och knott håller sig borta från brasor med rök.

Undvik skymning och gryning

Mygg och knott är särskilt aktiva under skymning och vid gryning. På dagen i solljus kommer du troligen inte att se mycket av dem. På nattetid finns det alltid en viss mängd av dessa, men mindre än precis vid skymning och gryning. Undvik även våta skuggiga områden.

Vissa människor drar till sig mygg

Vissa drabbas mer av myggbett och knott bett än andra - detta är inte bara en myt eller självömkan. Man är inte helt på det klara med vad orsaken är, men några faktorer som verkar spela in är blodgrupp, graviditet och kroppsdoft.

Ring 112
Symptom
Första hjälpen
Hitta på sidan
Hitta på sidan

Alla kan rädda liv. Gå en utbildning som både du och personer i din omgivning har nytta av hela livet.

Gör en bokningsförfrågan