Muskelbristning

Senast uppdaterad:
2023-12-25
Författare:
Elia Malmsten
Medicinskt granskad
Denna artikel går att anpassa efter kompetensnivå:

En muskel kan gå av helt eller delvis om den belastas för kraftigt. Detta kallas en muskelbristning. Detta innebär att muskelfibrer skadas eller går av vilket även kan leda till en blödning i muskeln. En vanlig orsak är att du tränat för hårt eller gjort en plötslig rörelse.

Larma
  • Om det det inte blir bättre på några dagar
  • Om du har svårigheter att röra kroppsdelen
Symptom
  • Smärta i muskeln som blir värre vid ansträngning
  • Ömhet och svullnad kring muskeln
  • Nedsatt kraft och stelhet
  • Om muskeln gått av helt kan du ofta känna det som en knuta i ena ändan
  • Blåmärke
Första hjälpen
  • Lägg ett tryckförband hårt runt muskeln
  • Låt förbandet sitta på i 20 minuter
  • Ta bort förbandet och sätt på det igen lösare
  • Belasta inte muskeln första dagarna, men försök röra den

Vad är en muskelbristning?

Vid en muskelbristning har muskelfibrer någonstans i kroppen helt eller delvis gått av. Det beror vanligen på att muskeln har belastats för hårt eller på fel sätt. Det händer ofta i vid fysisk träning eller snabba rörelser.

En muskelbristning ger ofta smärta vid rörelse och ömhet när du vilar. För att muskeln ska läka behöver du vara försiktig med att belasta muskeln de första dagarna, men rör gärna på den, och sedan successivt öka belastningen och rörelsen.

En mindre muskelbristning läker ofta av sig själv på ett par veckor. Undvik att belasta den skadade muskeln under de första dagarna, men fortsätt att röra på den. Genom att fortsätta röra på den hjälper du blodcirkulationen så att skadan läker snabbare.

Symtom

En total muskelbristning ger kraftig, plötslig smärta och svullnad kring den drabbade muskeln. Det gör så ont att det blir svårt eller omöjligt att belasta den skadade kroppsdelen. Om muskeln bara gått av delvis brukar smärtan inte vara lika intensiv och det brukar gå att fortsätta använda kroppsdelen även om det gör ont.

Skadan leder till sämre styrka och ömhet runt muskeln. Ibland blir det en blödning som kan ge ett blåmärke som ger ytterligare ömhet. Smärtan förvärras vid belastning av muskeln.

Det är vanligast att få en muskelbristning i vaden, baksida lår (hamstrings) eller överarmen (biceps) men alla muskler kan drabbas av detta.

Första hjälpen

Lägg på ett tryckförband runt skadan för att förhindra muskeln från att svullna upp. Om det uppstår en blödning i muskeln förlänger tiden det tar för skadan att läka. Förbandet ska dras åt hårt och sitta på i 20 minuter. Lossa därefter förbandet och sätt på det igen men inte lika hårt. Du kan lindra smärtan genom att kyla ner den skadade muskeln. Det finns speciella kylpåsar, kylspray annars kan du lägga något från frysen mot skadan, men lägg i så fall något mellan huden då den annars kan ta skada.

Behövs operation?

Ibland kan muskelbristningar behöva opereras. Behandlingsstrategier ändras efterhand som nya studier kommer. Under rådande vetenskap är det vanligt att man opererar vissa typer av muskelbristningar som drabbat hamstringsmusklerna och bicepsmusklerna.

Förebygg muskelbristning

Överbelastning är grundorsaken till att en muskelbristning uppstår, undvik om möjligt detta. Plötsliga rörelser orsakar ofta väldigt kraftiga belastningar men under en väldigt kort tid, vilket är anledning till att man bör vara försiktig med detta. Andra saker som man bör undvika är monotona rörelser.

Andra tänkbara förklaringar

Det finns flera orsaker som kan ge en liknande bild - de vanligaste är muskelsträckning och inflammation.

Muskelsträckning

En muskelsträckning kan man säga är en lättare version av en muskelbristning, men du har fortfarande full kraft och det blir ingen svullnad eller blåmärke. Det som hr hänt är att muskeln och senan har sträckt förbi vad den egentligen ska klara av. När detta händer kommer muskeln och senorna att signalera detta till kroppen genom smärta. Gränsen mellan sträckning och bristning får nog sägas vara på en akademisk nivå då det även vid en stäckning förekommer någon form av skada.

Inflammation

Om du under en längre tid ansträngt en muskel och dess senor mer än vad den egentligen klarar av yttrar detta vanligen sig som smärta kring muskeln och dess fäste. Denna smärta kommer sällan akut vilket en muskelbristning gör. Inflammationen ger inget blåmärke men kan ge svullnad och värmeökning.

Ring 112
Symptom
Första hjälpen
Hitta på sidan
Hitta på sidan

Alla kan rädda liv. Gå en utbildning som både du och personer i din omgivning har nytta av hela livet.

Gör en bokningsförfrågan