Matförgiftning
Senast uppdaterad:
2023-12-25
Författare:
Elia Malmsten
Medicinskt granskad
Denna artikel går att anpassa efter kompetensnivå:
Matförgiftning är trolig orsak om fler än två personer som ätit av samma mat får symtom som illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré.
Larma
Symptom
Första hjälpen
Förebygga matförgiftning:
- Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före matlagning samt mellan t ex kötthantering och salladstillagning.
- Diska skärbrädor, tallrikar och knivar noga eller använd olika skärbrädor för kött och grönsaker. Återanvänd inte tallriken för rått kött när du grillat färdigt.
- Se till att det är tillräckligt kallt i kylen - aldrig över åtta grader.
- Tillaga köttfärs samma dag som den köps. Smaka inte på rå köttfärs eller köttfärssmet.
- Om maten ska transporteras - använd kylväska.
- Om maten ska sparas - kyl ned den snabbt, t ex i ett kallt vattenbad.
- Värm maten ordentligt innan den ska ätas (till cirka 70 graders innertemperatur). Var extra noggrann med att kyckling, griskött och köttfärs blir ordentligt genomstekt.
- Blanda inte råa råvaror och tillagad mat.
- Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
- Laga aldrig mat åt andra om du själv blivit sjuk.
Första hjälpen vid matförgiftning:
- Drick mycket. Helst ofta men bara lite i taget. Diarré och kräkningar gör att man förlorar vätska. Små barn är särskilt känsliga för vätskebrist.
- Var noga med handhygienen
- Stanna gärna hemma en dag efter tillfrisknandet, för att bli piggare och för att minimera risken att smitta andra.
Sök vård
- Om den sjuke inte får behålla någon vätska, utan riskerar att bli uttorkad, eller om personen
- blir mycket trött och svag
- får blodiga diarréer
- får hög feber med frossa
- drabbas av svåra magsmärtor
- har en kronisk sjukdom som behandlas med mediciner.
Ring 112
Symptom
Första hjälpen
Hitta på sidan
Hitta på sidan