Brännmaneter

Senast uppdaterad:
2024-10-04
Författare:
Elia Malmsten
Medicinskt granskad
Denna artikel går att anpassa efter kompetensnivå:

Brännmaneter tillhör nässeldjuren. De är försedda med små blåsor, så kallade nässelceller. Nässelcellerna finns på manetens tentakler (trådar) och på munnarna som sitter på manetens undersida. När man rör vid nässelcellerna släpps toxin ut i form av hullingförsedda trådar som fastnar i huden.

Ring 112

vid allmänpåverkan

Symptom

Vanligen bara lokala symtom i form av brännande, stickande och rodnad hud. I sällsynta fall kan en generell stickande klåda tillstöta efter någon halvtimme. Illamående och kräkningar förekommer.

Första hjälpen
  • Skölj huden med vatten mycket vatten (det spelar inge roll om det är salt- eller sötvatten).
  • Skrapa bort eventuella rester från maneten med t ex ett bankkort.
  • Om huden är torr, prova dra bort med tejp.
  • Smärtan kan lindras med varmt eller kallt vatten, med smärtstillande läkemedel innehållande paracetamol eller ibuprofen, med salva innehållandes lidokain.
  • Smörj med hydrokortison för att dämpa klåda.

Symtom

Maneten har bränntrådar med nässelceller med gift. När man kommer i kontakt med bränntrådarna brister nässelcellerna. Små trådar med hullingar i ändan skjuts ut och gift sprutas in i huden.


Om du bränner dig på brännmaneter ger det vanligen bara lokala symtom i form av brännande, stickande och rodnad hud. Ibland kan det även bli svullen. I mer sällsynta fall kan en generell klåda tillstöta efter någon halvtimme. Även illamående och kräkningar kan förekomma. En del utländska maneter kan vara direkt livshotande.

  • rodnad och sveda
  • svullnad
  • klåda och lätt till måttlig smärta som ibland kan bli svår
  • illamående och kräkningar
  • ytliga brännskador.
  • Vissa utländska maneter kan ge reaktioner som kan vara livshotande.

Var finns maneterna?

Öronmanet är den vanligaste maneten i Sverige. Den har fyra ringar i mitten, är genomskinlig med en lätt blåaktig eller skär ton och bränns inte. De maneter som man bör undvika i Sverige är kompassmanet samt röd och blå brännmanet. Maneterna förekommer mest under sommaren och hösten i svenska vatten. Det finns många arter av maneter runt om i världen, framför allt i hav nära tropikerna. Vissa maneter kan orsaka allvarliga eller livshotande reaktioner om man nuddar eller kommer nära vissa maneters trådar.

Hur undviker jag att bli bränd?

  • Simma aldrig nära maneter som du ser och undvik direkt kontakt med dem.
  • Simma inte i dåligt ljus eller när det är mörkt när maneter inte syns.
  • Var försiktig när högvattnet är på väg in eftersom det ofta för med sig fler maneter.
  • När du dyker där det finns maneter bör du använda våtdräkt, som ger ett ganska bra skydd.
  • Fråga den lokala befolkningen om det finns maneter i området. Ibland finns information i reseguider eller uthyrare av snorklings- och dykutrustning.

Första hjälpen

Det du kan göra själv handlar främst om att lindra smärtan eller veta när du behöver söka vård eller tillkalla hjälp.

Ta bort trådarna

Skölj bort bränntrådarna med rikligt med vatten. Använd i första hand havsvatten då kranvatten kan göra att mer gift frisätts. Ibland går det inte att skölja bort bränntrådarna. Du kan också prova att skrapa bort trådarna med ett styvt föremål men som inte har för vassa kanter, till exempel ett betalkort. Du kan även prova att dra bort trådarna med en bred tejp så som silvertejp, då får du med dig trådarna när du drar bort tejpen. Rakning med lödder och hyvel kan också vara ett alternativ. Undvik att gnugga med en handduk eller liknande då det kan få fler nässelceller att brisera och avge sitt gift.

Lindra med varmt vatten

En lindrig sveda från brännmaneten kan ibland dämpas genom att skölja med varmt vatten.

Lindra med läkemedel

Paracetamol och ibuprofen

Ibland kan det göra väldigt ont att bli bränd av brännmanet. Du kan prova smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller / och ibuprofen. Detta är receptfria läkemedel och går att köpa på apotek. Dessa går vanligen att kombinera förutsatt att du inte har någon anledning som gör att du inte ska använda något av dessa.

Smörj med lokalbedövande salva

Det går även att lindra smärtan med salva som innehåller lidokain, vilket finns receptfritt på apotek. Detta ska inte användas på barn under 18 månader om inte en läkare har konsulterats.

Lindra klåda

Om det kliar mycket kan du smörja på salva som innehåller hydrokortison. Det dämpar den inflammatoriska reaktionen och klådan. Var noga med att skölja huden ordentligt och torka försiktigt innan du smörjer på krämen. Använd inte läkemedlet på barn under två år om inte en läkare har konsulterats.

Ring 112
Symptom
Första hjälpen
Hitta på sidan
Hitta på sidan

Alla kan rädda liv. Gå en utbildning som både du och personer i din omgivning har nytta av hela livet.