Matförgiftning

Matförgiftning är trolig orsak om fler än två personer som ätit av samma mat får symtom som illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré.

Förebygga matförgiftning:

  • Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före matlagning samt mellan t ex kötthantering och salladstillagning.
  • Diska skärbrädor, tallrikar och knivar noga eller använd olika skärbrädor för kött och grönsaker. Återanvänd inte tallriken för rått kött när du grillat färdigt.
  • Se till att det är tillräckligt kallt i kylen - aldrig över åtta grader.
  • Tillaga köttfärs samma dag som den köps. Smaka inte på rå köttfärs eller köttfärssmet.
  • Om maten ska transporteras - använd kylväska.
  • Om maten ska sparas - kyl ned den snabbt, t ex i ett kallt vattenbad.
  • Värm maten ordentligt innan den ska ätas (till cirka 70 graders innertemperatur). Var extra noggrann med att kyckling, griskött och köttfärs blir ordentligt genomstekt.
  • Blanda inte råa råvaror och tillagad mat.
  • Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
  • Laga aldrig mat åt andra om du själv blivit sjuk.

Första hjälpen vid matförgiftning:

  • Drick mycket. Helst ofta men bara lite i taget. Diarré och kräkningar gör att man förlorar vätska. Små barn är särskilt känsliga för vätskebrist.
  • Var noga med handhygienen
  • Stanna gärna hemma en dag efter tillfrisknandet, för att bli piggare och för att minimera risken att smitta andra.

Sök vård

  • Om den sjuke inte får behålla någon vätska, utan riskerar att bli uttorkad, eller om personen
  • blir mycket trött och svag
  • får blodiga diarréer
  • får hög feber med frossa
  • drabbas av svåra magsmärtor
  • har en kronisk sjukdom som behandlas med mediciner.