Snöblindhet

Om man vistas i starkt solljus som reflekteras av något så som snö, vatten eller vit sand, eller om man solar solarium utan skyddsglasögon, eller om man tittar direkt mot solen så som vid en solförmörkelse kan man få snöblindhet. Snöblindhet är en skada på hornhinnan som ger kraftig irritation i ögonen.

Man kan få samma sorts skada på ögonen om man tittar på ljuset från svetsning utan skyddsglasögon. Det kallas då för svetsblänk.

För att skydda ögonen vid kraftigt solljus kan man använda solglasögon som filtrerar bort UV-strålningen.

Symtom

Snöblindhet ger ögonvärk

Skadorna som uppstår på hornhinnan vid snöblindhet och svetsblänk kan ge värk i ögonen, ljuskänslighet, gruskänsla och tårflöde i varierande grad. Ofta blir ögonen även röda.

Behandling

Mörker, ögonsalva och paracetamol

Det bästa sättet själv behandla solblindhet är att undvika att få solljus i ögonen då det ofta går över på några dagar. Besvären kan lindras med mjukgörande ögonsalva. Ögonsalva kan köpas på apoteket. Värken kan lindras med något smärtstillande läkemedel med paracetamol.

Svetsblänk behandlas med lokalbedövande ögondroppar som finns att köpa på apoteket. Dessa är normalt receptbelagda men kan köpas utan recept av svetsare. Om besvären inte gått över på ungefär 12 timmar bör man söka läkare. Undvik i så fall att använda mer ögonsalva tills ögonen blivit undersökta av en läkare. Ibland behöver ögonen skyddas från ljus under några dagar. Behandlingen syftar till att underlätta läkningen och skydda ögonen från vidare skada.

Sök vård

Vid ögonvärk, försämrad syn, ljuskänslighet, ögonvärk och fortsatta besvär

Sök vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning om synen försämras, du har värk i ögonen, du blir ljuskänslig, om du fortfarande har besvär efter ungefär tolv timmar.