Hjärt- och lungräddning för icke-certifierade

Det finns kurser att gå för att bli certifierad i hjärt- och lungräddning, eller HLR som det förkortas. Men alla vill inte gå en kurs. Vissa har inte råd. Andra har inte tid.

Det kanske verkar konstigt att inte alla utbildas i HLR då det räddar liv. Men det finns hopp. Även om du inte är certifierad i HLR har vi här en kort genomgång för vad du kan göra även om du inte har gått en kurs.

Notera att detta inte är en kurs eller på något sätt ersätter en faktisk kurs inom HLR. 

Genom att följa denna mini-guide blir du mer förberedd för att ge första hjälpen. Om inte annat kan du hantera en akut situation och därefter kanske rädda ett liv.

Det första du gör är att ringa 112.

Visar offret tecken på liv?

Innan du rusar fram, kontrollera att området är säkert för dig själv. 

Det andra du måste göra är att kontrollera om offret lever. Detta gör du enklast genom att lägga två fingrar på halsens ena sida precis under käkbenet. Är du osäker kontrollera även handleden på offret genom att lägga två fingrar lätt på handleden precis nedanför handflatan. Tänk på att inte använda dina fingertoppar då det kan vara din egen puls du känner.

I stressade och ovana situationer tenderar din egen puls bli starkare och mer intensiv.

Är personen vid medvetande är det lämpligt att kontrollera personens andning. Tala lugnt till personen. Fråga enkla frågor som vad offret heter eller bor. Småprat har en lugnande effekt.

Ingen andning?

Om personen inte andas ska du lyfta hakan med två fingrar och lägga den andra handen på pannan. Med två händer böjer du försiktigt huvudet bakåt. Kontrollera om bröstkorgen rör sig. 

Du kan kontrollera andningen genom att lägga örat intill personens näsa och mun. Räkna till tio. Om offret inte visar tecken på andning måste HLR påbörjas.

Påbörja HLR

Offret har tre gånger så stor chans att överleva om den får någon form av HLR än ingen alls. Offrets sannolikhet till överlevnad minskar med 10 % för varje minut. Efter 10 minuter lever inte längre personen.

Tänk på att om ni är fler personer på plats och ingen är utbildad inom HLR uppmana då personen till höger om dig att ringa 112 (om detta inte redan är gjort). Detta gör du enklast genom att säga ”Du ringer 112 nu”. Anledningen till att du ska välja personen till höger är för att det tar tid att göra även små val under press. Tid är inget du kan slösa med.

Snabbaste vägen till HLR:

  • Lägg offret på rygg och gärna på hårt underlag om så är tillämpligt.
  • Placera dina båda händer på offrets bröst och tryck ned bröstkorgen med raka armar. Cirka fem till sex centimeter. Detta kallas bröstkompressioner. Dina tryck ska vara hårda och snabba.
  • Utför cirka 30 bröstkompressioner i följd. Håll en ”hastighet” av 100 till 120 gånger/minut.
  • När du räknat till 30 växlar du över till inblåsningar med den så kallade mun mot mun-metoden. Detta gör du genom att som tidigare böja personens huvud bakåt. Använd båda händerna.
  • Nyp ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret samtidigt som du håller två fingrar vid personens haka.
  • Ta ett vanligt andetag. Det är viktigt att du inte hyperventilerar, både för din egen skull och offrets.
  • Blås nu sakta och lugnt in luft i offret. Vänd därefter blicken mot bröstkorgen för att se att denna reser sig. Gör alltid två inblåsningar i följd.
  • Fortsätt göra 30 bröstkompressioner växlat med 2 inblåsningar tills ambulans anländer.
  • Om offret i fråga har sårskador kring munnen eller du inte vill ha direkt kontakt kan du lägga en tunnare tygbit över personens mun.

Fortsätt med HLR tills hjälp anländer

Tänk på att det alltid är bättre att endast göra bröstkompressioner är något alls. Kom också ihåg att HLR bör utföras tills sjukvårdspersonal kommer.

Det kan dröja innan ambulans är på plats varför det är bra om man är fler personer på plats. Om ingen kan ge HLR är det bra om du börjar för att de andra ska se hur du gör. Turas sedan om att ge offret HLR i cirka tvåminuters intervall. Anledningen är att HLR kan vara mycket ansträngande och man blir trött.

Offret blir medvetande

Om offret blir vid medvetande, rör sig eller börjar andas, avsluta genast HLR.

Idag finns det många hjärtstartare utplacerade. Men det kan också vara lämpligt att investera i bärbar utrustning. Den tar knappt någon plats och kan snabbt användas för att rädda liv. Du hittar olika alternativ i vår webbshop.