Båtsäsongen är här och det innebär att det är dags att damma av flytvästen eller kanske rent av köpa en ny? Även flytvästar kan nämligen bli gamla och slitna.

Tre modeller

När du köper en flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Det finns i huvudsak tre modeller av flytväst att välja på idag:

Flytplagg 50N, som i vardagligt tal kallas för seglar- eller fiskeväst, är en smidig väst som bara ska användas av vuxna personer som kan simma. Barn som väger under 30 kilo ska inte använda denna typ av väst.
Räddningsväst 100N, ska användas av barn och vuxna personer som inte kan simma. Den känns igen på den stora kragen. Västen ska vara gul, orange eller röd. Den ska även vara utrustad med reflexer och visselpipa.
Räddningsväst 150N är en uppblåsbar flytväst som är tänkt för dem som ställer höga krav på rörlighet och säkerhet, till exempel personer som använder flytväst i sitt arbete. Västen har reflexer, visselpipa och en ögla, som håller att lyfta en människa med tunga blöta kläder.

Räddningsväst 275N är en uppblåsbar väst för professionellt bruk under seglingsförhållanden i öppen sjö. Full seglarutrustning, även med tunga tillbehör.

Bryggor och stränder

Det är inte bara i båten som flytvästen fyller en funktion. Barn som leker på bryggor och stränder bör också ha en räddningsväst på sig. Lämna för den skull aldrig barnen utan tillsyn. Flytvästen ersätter inte barnvakten!

En barnväst får inte vara för stor. Är den det kommer flytkraften för långt ned. Om barnet då hamnar i vattnet kommer underkroppen att lyftas för högt samtidigt som huvudet tippar bakåt. Grenbandet får heller inte spännas för hårt. Utrymmet mellan bandet och grenen bör vara cirka fem centimeter.

Låt barnet öva

Gå gärna till en simhall och låt barnet öva med flytvästen på. Räddningsvästen är utformad på så sätt att den vill vända kroppen till ryggläge och det kan ta lite tid för barnet att vänja sig vid det. Annars kan barnet lätt gripas av panik om det ofrivilligt skulle falla i vattnet. Provbada gärna före varje säsong så vet du att västen fungerar på rätt sätt.

Vissa kläder kan påverka flytläget. Det viktigaste är att västen håller barnet i ett stabilt ryggläge.

Kraftig sele

Barn under ett år tycker oftast inte om att ha flytväst. Ett alternativ kan vara att placera barnet i en barnvagn eller i en cykelbarnstol som du sedan fäster ordentligt med en kraftig sele på ett lämpligt ställe. Men det måste även finnas en passande flytväst med ombord.

Kontrollera flytvästen

Köp bara CE-märkta västar. Tänk också på att det finns en del simhjälpmedel som kan förväxlas med flytvästar. Det är viktigt att du köper en produkt som passar ändamålet.

Om du köper en begagnad flytväst, kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje. Äldre västar blir gärna sköra i yttertyget. I många kommuner kan man hyra flytvästar. Du kan få reda på var genom att kontakta konsumentvägledningen i din kommun. Du kan också vända dig till Svenska Livräddningssällskapet för mer information.

De som tycker att flytvästen är en kostsam investering för ett enstaka tillfälle kan få låna en. Svenska Livräddningssällskapet har medverkat till att det finns flytvästdepåer där det går att låna räddningsvästar gratis eller till en mycket låg kostnad.